Jste často unavení? Možná za to může lepek
Praha, 13. 2. 2017 (AMI Communications)
Když se řekne nesnášenlivost lepku neboli celiakie, většinou si představíme problémy s trávicím traktem – průjmy, zvracení či opoždění vzrůstu u dětí. Onemocnění může vzniknout v každém věku a u dospělých existují i další příznaky, které bychom si běžně s celiakií nespojili, a právě tyto atypické formy celiakie jsou dokonce v dospělosti častější. Může se jednat například o únavu, deprese, poruchy menstruace, neplodnost, potraty a další komplikace. Jen málokoho v takových případech napadne hledat problém právě v nesnášenlivosti lepku, a proto většina případů nebývá spolehlivě rozpoznána. Celiakie není tak vzácná choroba, jak se soudilo dříve, její výskyt se v České republice odhaduje na 0,5 %.
Celiakie je chronické autoimunitní onemocnění tenkého střeva vyvolané nesnášenlivostí lepku, který je součástí bílkoviny obilnin. „Onemocnění bylo dříve považované za vzácné, ale ukázalo se, že jeho výskyt je naopak poměrně častý. Může se objevit v jakémkoliv věku, v dospělosti nejčastěji po různé duševní nebo tělesné zátěži, operaci, u žen například po porodu. Odhaduje se, že jen v České republice je 90 % nemocných, kteří o svém problému vůbec nevědí. U řady nemocných je celiakie zjištěna již v dětství, kdy mají většinou klasické příznaky střevních komplikací,“ uvádí MUDr. Petr Podroužek, CSc., odborný ředitel EUC Laboratoří.
Není celiakie jako celiakie
Právě různorodost příznaků je důvodem, proč se na možnost onemocnění celiakií často vůbec nepomýšlí. U dětí se projevuje např. malým vzrůstem vzhledem k věku, průjmy, podvýživou. U dospělých jsou tyto, ale i další příznaky většinou méně vyvinuté – objevují se kožní problémy, zvýšená náchylnost k infekcím, větší kazivost zubů, deprese či třeba jen nezdůvodněná únava. Na celiakii mohou upozornit také zvýšené jaterní testy, záněty štítné žlázy, samovolné potraty či neplodnost. Pro onemocnění existuje u osob v riziku genetický podklad, jehož přítomnost lze laboratorně vyšetřit.
Proč je důležité vyšetření
„Pokud testy prokážou u dotyčného nesnášenlivost lepku, musí pacient dodržovat přísnou dietu a důsledně se vyhýbat potravinám vyrobeným z pšenice, žita, ječmene. Oves je možné konzumovat, pokud má výrobek atest čistoty. Onemocnění je bohužel doživotní, na druhou stranu se díky dietě v krátké době stav nemocného výrazně zlepší a ten se pak navrací do normálního života. Naopak nedodržování bezlepkové diety u nemocných může vést k velkým zdravotním komplikacím,“ vysvětluje MUDr. Petr Podroužek, CSc., odborný ředitel EUC Laboratoří.
Jak se připravit a kde se nechat vyšetřit?
Pokud máte o diagnostiku zájem, můžete využít nenáročného laboratorního vyšetření. Jako první krok se provádí vyšetření tkáňové transglutaminázy, v případě pozitivity testu je nutná návštěva lékaře. Přijďte nalačno, nejezte cca 12 hodin, před odběrem odpoledne a večer se vyhněte tučným jídlům a nekuřte. Naopak je vhodné vypít ¼ litru vody či neslazeného čaje.
Veškerá vyšetření provádíme i bez doporučení lékaře za přímou úhradu. Našim klientům se často nechce trávit čas v čekárně u lékaře a pak žádat, zda jim konkrétní vyšetření předepíše. Volí rychlejší cestu a navštíví rovnou naše odběrová místa. Jejich seznam a další informace lze najít na webu www.euclaboratore.cz.
Péče o vaše zdraví je nejlepší investice!