Hygienici zrušili v Pardubickém kraji zákaz koupání v rybníku Dlouhý a Rosnička

Autor: Redakce | Aktualita | 11. 7. 2024

“Voda je nevhodná ke koupání. Došlo ke snížení počtu sinic, přesto voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem,” uvedla Krajská hygienická stanice.

Lepší je situace v rybníku Dlouhý, který využívají k rekreaci především obyvatelé Lanškrouna a okolí. Podle hygieniků je pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů mírně zvýšená, u některých vnímavých jedinců by se mohly vyskytnout zdravotní obtíže. Proto je po koupání vhodné se osprchovat.

Svitavská radnice začala kvůli zlepšení kvality vody v Rosničce v roce 2018 spolupracovat s odborníkem na sinice Blahoslavem Maršálkem. Od roku 2019 se začala na Rosničce zavádět přírodě blízká opatření, například se kolem břehů vysadily mokřadní a vodní rostliny, proti sinicím se aplikovaly probiotické bakterie a začalo provzdušňování rybníka. Postupně se také na vodní plochu instalovaly takzvané plovoucí ostrovy. Ukotvené plováky, na kterých je vegetace, pomáhají vyčistit vodu a hladinu zastiňují. Město se také dohodlo s rybáři, aby do rybníka nasadili jen vhodné druhy ryb. Výsledkem byl úbytek usazenin na dně o 40 procent, přesto bylo zřejmé, že se bez klasického odbahnění rybník neobejde. Náklady dosáhnou asi 67 milionů korun, větší část by měla pocházet z dotace z Národního programu Životní prostředí v rámci Národního plánu obnovy.

Mírné znečištění hygienici zjistili také v přehradě Seč v lokalitě Ústupky, kvalita vody je na druhém stupni z pěti. Bez omezení je možné se koupat v sečské přehradě v lokalitě Semtín a Hoješín. Čistá voda je rovněž v přírodním koupališti Konopáč u Heřmanova Městce na Chrudimsku, písnících Mělice a Březhrad a rybníku Hluboký na Pardubicku, nádrži Březina na Svitavsku, Tyršově plovárně ve Vysokém Mýtě na Orlickoústecku a v přehradě Pastviny na Orlickoústecku.