Koupání v nádrži u Letovic může být pro některé kvůli sinicím rizikové

Autor: Redakce | Aktualita | 1. 8. 2024

Krajská hygienická stanice sleduje v kraji 22 nejnavštěvovanějších přírodních koupališť. Stav vody rozděluje do pěti kategorií od vhodné po nebezpečnou. V Letovicích platí třetí stupeň. “Jde o upozornění některým skupinám, že koupání v takové vodě je rizikové. Týká se to třeba dětí, těhotných žen nebo alergiků. Voda může způsobit alergické reakce na sliznicích nebo zarudnutí kůže,” řekl Staněk.

U koupališť Brněnské přehrady, kterými jsou Rokle, Rakovec, Osada, Kozí horka a Sokolské koupaliště, platí na základě měření z pondělí druhý stupeň kvality vody. Je vhodná ke koupání, ale má zhoršené smyslově postižitelné vlastnosti. Po koupání by tedy neměly nastat zdravotní potíže, přesto hygienici doporučují osprchování. “Na přehradě pomáhají kvalitu vody udržet opatření Povodí Moravy,” poznamenal Staněk.

Druhý stupeň uvádějí hygienici také u vodní nádrže Palava na Blanensku. Tam je podle nich zvýšené množství chlorofylu, jsou tam řasy a průhlednost vody snižují jílovité látky. Zhoršená průhlednost vody je i v rybníku Suchý na Blanensku. Zbylá koupaliště jsou bez problémů. Nezávadná je voda například na Vranovské přehradě na Znojemsku nebo v biotopu v Oslavanech na Brněnsku.

U kvality vody hraje podle hygieniků roli počasí. Vlivem vedra se mohou množit sinice, ale také může být sucho, čímž se sníží průtok vody. Může se tak stát, že se kvalita vody v přírodním koupališti natolik zhorší, že hygienici koupání zakážou. Na jižní Moravě přetrvávají vysoké teploty několikátým týdnem. V příštích dnech se mají denní maxima pohybovat okolo 26 stupňů Celsia.