Asociace APAS vyzvala vládu k posílení peněz na prevenci závislostí a služby

Autor: Redakce | Aktualita | 22. 7. 2024

APAS zastřešuje 35 organizací, které se zaměřují na prevenci a léčbu závislostí. V tiskové zprávě připomíná, že před pěti lety tehdejší kabinet schválil národní strategii snižování škod kvůli závislostem s opatřeními do roku 2027. Dokument počítá s větší prevencí a zajištěním financí. Asociace poukazuje na rostoucí problémy s digitální závislostí či nadměrným pitím. Podle výroční zprávy o závislostech za loňský rok každý osmý dospělý v ČR minimálně jednou týdně nadměrně pije alkohol. Rizikově a škodlivě popíjí až 1,3 milionu lidí nad 15 let. Zpráva uvádí, že alkohol je v ČR za šesti procenty úmrtí, připraví o život kolem 7000 lidí ročně. Kvůli nemocem z alkoholu končí každý rok v nemocnicích na 14.000 osob.

Česko dopady užívání legálních i nelegálních látek stojí ročně až 175 miliard korun, uvádí APAS. Podle ní sto miliard připadá na náklady kvůli kouření, zhruba 50 miliard kvůli alkoholu, deset miliard kvůli nelegálním drogám a 15 miliard kvůli hraní.

“Je tedy evidentní, že legální návykové látky představují řádově vyšší problém než ty nelegální. Finance na adekvátní řešení této situace ale adiktologům schází,” uvádí APAS. Podle místopředsedy rady asociace a bývalého protidrogového koordinátora Josefa Radimeckého letošních vyčleněných 315 milionů korun na pokrytí potřebných služeb nestačí. APAS vyčíslila částku na miliardu korun, podle ní je tato suma nezbytná k naplňování schválené národní strategie proti závislostem.

Předsedkyně APAS Helena Gherasim věří tomu, že vláda bez ohledu na odstoupení národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila z funkce finance posílí. “Bylo by to dobré gesto, že odchod Vobořila neznamená odklon vlády od priorit, které si sama vytyčila v programovém prohlášení, a že bude možné dnes nedostatečnou pomoc lidem závislým na alkoholu či sociálních sítích zajistit,” uvedla Gherasim.

APAS před nedávnem sdělila, že je už připravený také návrh adiktologického zákona, který má mimo jiné nastavit financování prevence a služeb. Vyzvala vládu k rychlému přijetí. Koalice na normě shodu ale nemá. Není tak jisté, zda se zákon do sněmovních voleb do podzimu příštího roku předloží a projedná.