Hygienici kvůli sinicím zakázali koupání v přírodním koupališti v Sedmihorkách

Autor: Redakce | Aktualita | 5. 8. 2024

Vydání zákazu hygienici zdůvodnili tím, že hrozí akutní riziko poškození zdraví. “Konkrétně tato voda ke koupání s obsahem sinic může způsobit vyrážky, zánět spojivek, rýmu. Toxiny sinic mohou způsobit střevní a žaludeční potíže, bolesti hlavy a ve vážných případech může dojít ke vzniku jaterních problémů,” uvedli hygienici ve vydaném opatření obecné povahy.

Za posledních šest let je to potřetí, co hygienici vydali zákaz koupání pro rybník Bažantník. V roce 2019 platil od poloviny července do poloviny srpna a v roce 2022 v srpnu. Pokaždé to bylo kvůli zvýšenému výskytu sinic.

Na pátém, nejhorším, stupni hodnocení kvality vody je rybník Bažantník ze sledovaných přírodních koupališť v Libereckém kraji jediný. Na čtvrtém stupni je v kraji jedno. Po posledním rozboru vody si o stupeň pohoršilo Hamerské jezero na Českolipsku. I tam jsou důvodem přemnožené sinice. Čtvrtý stupeň znamená, že voda není vhodná ke koupání. Zdravotní obtíže po koupání v takové vodě mohou mít zejména citlivější lidé, mezi něž patří těhotné ženy, děti nebo alergici. Lidé by se po koupání měli pokaždé osprchovat.

Zhoršila se kvalita vody i na dalších přírodních koupalištích v kraji. Na třetím stupni je kromě Máchova jezera na Českolipsku nově i přírodní koupaliště v Nedamově u Dubé na Českolipsku a v Českém Dubu na Liberecku. Z prvního na druhý stupeň si pohoršila přírodní koupaliště ve Sloupu v Čechách na Českolipsku a v Jablonném v Podještědí na Liberecku. Na druhém stupni značící mírně zhoršenou kvalitu vody jsou už několik týdnů i přírodní koupaliště v Zákupech na Českolipsku a Harrachově na Jablonecku.