Jednou týdně sportuje pouze třetina Čechů, zlepšit to chce kampaň Aktivní září

Autor: Redakce | Doporučené články | 20. 8. 2024

“Jednaosmdesát procent mladistvých a 27,5 procenta dospělých neplní minimální požadavky WHO na doporučený objem fyzických aktivit,” uvedla Havrdová. Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje dětem a dospívajícím 60 minut nějakého pohybu denně, dospělým 150 až 300 minut týdně.

Zdůrazňuje, že jakákoliv aktivita je lepší než žádná, ale více než 300 minut týdně je žádoucí pro všechny, kdo jsou aktivity schopní. Alespoň dvakrát týdně WHO doporučuje dospělým aktivity na posilování svalů, seniorům tři dny v týdnu a doplněné aktivitami pro lepší rovnováhu. “Čím je člověk starší, tím víc potřebuje silového tréninku, protože jeho svaly časem ochabují,” dodala.

Pohybová aktivita může podle dat představených nadačním fondem eliminovat až osm procent onemocnění srdce, depresí a demence a pět procent případů cukrovky druhého typu. Náklady způsobené sníženou pohybovou aktivitou se podle WHO celosvětově odhadují na 27 miliard dolarů ročně. V rozvinutých zemích se bude na léčbu takových onemocnění vydávat 70 procent jejich výdajů na zdravotní péči.

Právě finance ale hrají podle Havrdové roli i v tom, zda se rodiny pravidelně hýbou a jedí zdravou stravu. “Přímo to souvisí se socioekonomickým statutem těch rodin – ve slabších socio-ekonomických regionech se děti méně hýbou a kvalita jejich stravování je horší,” doplnila.

Cílem podle ní není hledat nové výkonnostní sportovce, ale zvýšit pohybovou aktivitu populace. “Pro značnou část lidí je ‘sport’ sprosté slovo, ale když jim řeknete, jestli se půjdou projít, tak s tím třeba budou souhlasit,” uvedla.

Do zářijové kampaně se zapojí přes 400 akcí. Patří mezi ně dny otevřených dveří ve fitness centrech, zapojí se seriál soutěží Sportuj s námi, Rada seniorů, Sokol nebo Klub českých turistů. Vlastní akce mají i některá města, školy nebo firmy. Oficiálně akci zahájí 4. září v zahradě Senátu, kde se zapojí i někteří politici.