Jihočeský kraj poprvé využije zákonodárnou iniciativu novelou zákona o léčivech

Autor: redakce | Zpravodaj | 20. 6. 2024

“Jsme velký kraj, který je na řadě míst řídce osídlen, a vidím, jak nedostatek lékáren starosty trápí. Mluvil jsem o tom s řadou dalších hejtmanů a mají problémy úplně stejné. Opakovaně jsem o tom mluvil s ministrem. Ale nevidím, že by v tom vláda nebo parlament udělaly nějakou iniciativu, takže jsme se rozhodli na ten problém poukázat touto cestou,” řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Podle něj je zákon o léčivech špatně nastavený. Neumožňuje provoz menších lékáren v menších obcích. “Zákon říká, že u každé lékárny musí být určený vedoucí lékárny, který by měl být celou dobu při otevření fyzicky přítomen,” řekl. Jihočeský kraj navrhuje, aby v menších obcích nemusel být celodenní provoz. Stačilo by, pokud by lékárny byly otevřené třeba jen dvě až tři hodiny v určených dnech. “Takový lékárník potom může třeba stihnout provozovat úplně bez problému tři lékárny na různých místech. Ale tuhle variantu zákon neumožňuje,” uvedl.

Kuba řekl, že v méně osídlených oblastech nechtějí velké lékárenské řetězce zřizovat své pobočky. Jejich obyvatelé proto musí cestovat pro léky do větších měst. “Zákon, který navrhujeme, by obcím velmi pomohl. Protože jsou místa, na nichž není komerčně možné udržet osmihodinový každodenní provoz lékárny,” řekl hejtman.

Zákonodárnou iniciativu v České republice ústava zaručuje poslanci, skupině poslanců, Senátu, vládě a zastupitelstvu vyššího územního samosprávného celku. Jde o kraje a hlavní město Prahu. Předlohu nejprve posoudí vláda, která k ní zaujme stanovisko. O osudu novely ale rozhodne až Parlament.