Jihomoravští záchranáři chtějí postavit novou základnu v Brně-Bystrc

Autor: Redakce | Aktualita | 23. 7. 2024

Záchranáři na jižní Moravě loni zaznamenali přes 108.000 výjezdů, ještě před rokem 2018 jich bylo méně než 100.000. “Navyšování počtu výjezdů vnímáme, jedná se o několik let trvající trend. Jde o velkou zátěž především pro výjezdové skupiny v Brně. Důvodem je nadužívání našich služeb, ale také pochopitelně nastavení systému,” uvedla Albrechtová.

V Brně kapacity nedostačují také s ohledem na studenty a turisty. “Proto bychom chtěli zřídit pětadvacátou základnu v Jihomoravském kraji. Jako nejefektivnější variantu považujeme lokalitu v Bystrci. Jednak kvůli nárůstu počtu obyvatel vzhledem k rozsáhlé výstavbě nových sídel, ale například i kvůli blízkosti přehrady, kde se především v letních měsících kumuluje velké množství lidí,” dodala ředitelka.

Záchranka má vytipovaný městský pozemek a prostřednictvím kraje jakožto zřizovatele jedná s magistrátem. Brněnský radní pro majetek Jiří Oliva (SOCDEM) uvedl, že debata je na začátku. “Předem se tomu ale nebráníme. Se zástupci kraje budeme diskutovat, za jakých podmínek by pozemek mohli získat. V úvahu je i směna za nějaké krajské pozemky, které bychom potřebovali,” sdělil.

Novou základnu by uvítal i starosta Bystrce Tomáš Kratochvíl (SOCDEM). “Záchranka by byla u lidí o několik minut dříve než nyní, když jezdí z Bohunic nebo od Bobycentra. Při záchranně života to může být rozhodující. Mohlo by to být přínosné i pro obyvatele Veverské Bitýšky a dalších obcí. A pak tady jsou samozřejmě desetitisíce návštěvníků přehrady,” poznamenal.

Záchranná služba průběžně staví i základny, které nahrazují staré a již nedostačující. Za poslední roky jich otevřela šest. “Navíc jsme vybudovali novou, 24. základnu v Miroslavi na Znojemsku. Teď máme v plánu výstavbu technického zázemí a parkovacích stání v areálu našeho bohunického sídla. Dále budeme stavět novou základu v Břeclavi kvůli již nedostačujícím prostorám v areálu břeclavské nemocnice, kde máme stanoviště v současnosti,” doplnila Albrechtová.