Každý čtvrtý Čech s prodělanou mrtvicí zemře, příčinou je i stres

Autor: Redakce | Zpravodaj | 26. 10. 2015

Brno, 27. říjen 2015

Mozková mrtvice je třetí nejčastější příčinou úmrtí v České republice. Podle posledních statistik Ústavu zdravotnických informací a statistiky bylo pro cévní mozkovou příhodu hospitalizováno téměř 31 tisíc osob. Mrtvice postihuje muže i ženy všech věkových kategorií. Podle statistik je v rozvinutých zemích nejčetnějším důvodem invalidity a nemocnosti. Na tato fakta chce upozornit Světový den mrtvice, který připadá na 29. října. Cévní mozkové příhodě se dá přitom účinně předcházet. Kromě medikamentů především zdravým životním stylem.

Zhruba každý čtvrtý pacient s prodělanou cévní mozkovou příhodou jejím následkům podlehl. Celkem v roce 2010 zemřelo více než 8 tisíc osob. V loňském roce pak jen VZP evidovala VZP přes 75 000 pacientů, kteří se léčili po mrtvici. Pojišťovnu to stálo dvě miliardy korun. Záludností mozkové příhody je to, že přichází většinou náhle a klíčové je, aby se pacient dostal do nemocnice do tří hodin od začátku příznaků. Hlavní příčinou mrtvice je onemocnění cév. V osmdesáti procentech způsobí příhodu krevní sraženina, která cévy ucpe. „Cévní mozkové příhodě se dá přitom účinně předcházet. Základem je dodržování zásad zdravého životního stylu. Mezi ně patří pravidelný pohyb, vyhýbání se smaženým a tučným jídlům, omezení alkoholu a úplné vysazení cigaret. Pravidelně si měřte krevní tlak a pokud je opakovaně zvýšený, konzultujte svůj stav s obvodním lékařem,” radí lékař a odborný konzultant LR Health and Beauty Pavel Hanzelka.

Jedním z rizikových faktorů nemoci je obezita, jejímž vedlejším projevem je například vysoký krevní tlak. Každý člověk by měl proto výrazně omezit nezdravé tuky, cukry, do jídelníčku zařadit více ovoce, zeleniny, celozrnných potravin nebo luštěnin. Důležité je šetřit se solí a především cholesterolem. „Řada tuků je ale pro tělo velmi prospěšná. Například lněný olej nebo lněné semínko. Musí být ale drcené, aby se z něj tuky uvolnily. V rostlinných zdrojích je dobré vyhledávat alfa-linoleové mastné kyseliny. Pro ty, kteří nepřijímají zdravé kyseliny z živočišných zdrojů, je také výrazně vhodnější řepkový olej než olivový, má totiž vhodnější poměr mastných kyselin,“ upozornila výživová poradkyně Monika Tělupilová. Zdůraznila, že nejlepším zdrojem prospěšných, nenasycených mastných kyselin jsou tučné mořské ryby. Lidé by je podle ní měli jíst jednou až dvakrát týdně.

Schopnost snížit riziko krevních sraženin či hladinu cholesterolu mají zejména Omega-3 mastné kyseliny, které si tělo nedokáže vyrobit samo. „Jedenáctiletý výzkum amerických vědců prokázal, že konzumace ryb jednou týdně sníží riziko cévních chorob o dvaapadesát procent. Nejvíce těchto zdravých kyselin obsahuje maso lososa, tuňáka, pstruha, makrely nebo sardinek. Například losos má skoro dva gramy kyselin na sto gramů upraveného masa" upozorňuje Marek Sedlák z rybích restaurací Nordsee. Doplnil, že kromě snížení vysokého tlaku dokáží zdravé mastné kyseliny také snížit riziko vzniku cukrovky druhého typu.

Lidem po cévní mozkové příhodě pomáhá od roku 2007 společnost Ictus. Snaží se je vrátit do plnohodnotného života. „Orientace na výkon, rychlé životní tempo, permanentní stres a nevhodná životospráva, to jsou faktory, proč je nemocných stále tolik a hlavně, proč se snižuje jejich věk. Poslední dobou se na nás s prosbou o pomoc obrací stále více mladých žen, což je velmi znepokojující,“ uvedl předseda společnosti Jan Dohnálek.

 


O Nordsee

Nordsee drží přes 115 let know-how rybích produktů a mořských ryb od nákupu až po vytváření náročných gurmánských pokrmů v restauraci. Tak vzniká požitek s dobrým pocitem a prvotřídními produkty nejvyšší kvality. Samozřejmě jsou všechny pokrmy sestavovány na základě nejnovějších výživových fyziologických poznatků. Svěží myšlenky a rozmanitost jsou při tom zvláště důležité. Aktuální trendy a přání spotřebitelů jsou u Nordsee přeměňovány ve fascinující svět rybího požitku se stále novými a překvapujícími nápady. Společnost symbolizuje zodpovědné zacházení s rybami. Proto při nákupu zvláště dbá na to, aby ryby pocházely z rybolovu s optimálním výnosem.


O Monice Tělupilové

Působí jako externí výživový poradce a sportovní dietolog v rámci brněnského fitness centra Afit (http://www.afit.cz/). Úspěšně absolvovala několik kurzů zaměřených na správnou výživu (např. seminář STOB – Stop obezitě nebo seminář k pohybové aktivitě a dětské obezitě). V současnosti studuje nutriční terapii na SZŠ a VOŠ Merhautova.


O LR Health & Beauty Systems

Firma LR Health & Beauty Systems GmbH letos slaví již 30. výročí od svého vzniku. Byla založena v roce 1985 v německém Ahlenu, kde je soustředěna převážná část výroby vysoce kvalitních produktů. Její česká pobočka v Ostravě funguje od roku 1993, od roku 1997 pod ni spadá také slovenský trh. Od svého založení se LR Health & Beauty stala jedním z předních světových dodavatelů prémiových potravinových doplňků a kosmetických produktů v oblasti přímého prodeje. V současné době komplexní sortiment LR Health & Beauty nabízí doplňky stravy, produkty pro osobní péči a dekorativní kosmetiku. Specializuje se na výrobky z aloe vera, které tvoří jeden z hlavních segmentů společnosti. Díky tomu je dnes jedním z největších světových výrobců aloe vera produktů. K dnešnímu dni má LR Health & Beauty více než 300 000 registrovaných nezávislých obchodních partnerů ve 30 zemích světa a prosperuje především díky nekompromisnímu německému standardu kvality, jasné vizi, hodnotám a jedinečným faktorům úspěchu.


O Janovi Dohnálkovi

V čele sdružení ICTUS stojí Jan Dohnálek od jejího založení před osmi lety. Sám před dvanácti lety prodělal cévní mozkovou příhodu, po které zůstal měsíc v kómatu. Bylo mu tehdy osmačtyřicet let. Po procitnutí se nehýbal a nemluvil.


O sdružení ICTUS

Obecně prospěšná společnost ICTUS vznikla v roce 2007. Pomáhá lidem, kteří prodělali cévní mozkovou příhodu. Snaží se je opět začlenit do běžného života navzdory následkům, které po mrtvici mají.

 

Kontakt

Jana Kačmárová

PR & Media Manager

 

LESENSKY.CZ s.r.o.

mobil.: +420 774 053 757

e-mail: skrivankova@lesensky.cz

Navrátilova 224/1, 616 00 Brno

www.lesensky.cz