Liberecký kraj chce podpořit pohybové aktivity dětí v mateřských školách

Autor: Redakce | Aktualita | 7. 8. 2024

V Libereckém kraji je 239 mateřských škol, ve kterých se vzdělává kolem 15.500 dětí. “Z různých výzkumů vyplývá, že naše děti od těch nejmenších se zhoršují v určitých parametrech, které mají velký význam nejen pro jejich život, týká se to hlavně obezity. V dnešní uspěchané době plné výpočetní techniky a různorodých vjemů se často zapomíná, jak důležitý je sport pro zdraví našich dětí. Není to jenom o fyzické kondici, ale myslím si, že jednoznačně podle všech odborníků to má dopad na psychický vývoj dítěte, na schopnosti zvládat stres,” doplnil Čeřovský.

Podle dokumentu ministerstva zdravotnictví roste podíl obézních dětí. V roce 2010 jich byla desetina, v roce 2021 už 16 procent. Situaci podle odborníků zhoršilo období epidemie covidu-19 se zavřenými školami a sportovními kroužky. Lékaři se setkávají i s obézními batolaty, většina dětí si pode nich obezitu přenese i do dospělosti. Podle předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR Ilony Hülleové může obezita přivodit také hormonální poruchy nebo psychické potíže.

“Z toho vyplývá, že je potřebné se tomuto problému věnovat,” doplnil Čeřovský. Nový dotační program bude podle něj 27. srpna projednávat krajské zastupitelstvo, pokud ho schválí, budou od 28. srpna pro zájemce připravené konzultace, žádosti o dotace pak bude možné podávat od 30. září do 13. října. Projekt je podle hejtmanova náměstka pilotní, na nově zvoleném zastupitelstvu pak bude záležet, zda v něm bude i dalších letech pokračovat.