Moravskoslezský kraj dá Lékařské fakultě 22 milionů na výuku stomatologů

Autor: Redakce | Aktualita | 5. 9. 2024

“Finančně jsme podpořili vznik řady nových ambulancí, přispíváme těm stávajícím na modernizaci přístrojové techniky, intenzivně v této oblasti také spolupracujeme s Lékařskou fakultou Ostravské univerzity. Předloni jsme přispěli přes 14 milionů na vybavení cvičné ordinace pro studenty stomatologie, která vznikla ve Fakultní nemocnici Ostrava. Nyní jsme se nově zavázali spolufinancovat náklady na mzdy odborných asistentů a odborníků z praxe, kteří budou studenty zubního lékařství vzdělávat,“ uvedl hejtman Josef Bělica (ANO).

Kraj univerzitě poskytne peníze na pokrytí mzdových nákladů tří ročníků programu Zubní lékařství, který je pětiletý. Celkové mzdové náklady jsou podle univerzity 48 milionů korun. “Tato podpora má za cíl zajistit kvalitní absolventy, kteří budou pracovat v Moravskoslezském kraji a poskytnou stomatologickou péči jeho občanům. Zubaře hledají jen v našem kraji desetitisíce lidí. Na krajském úřadě máme v úschově skoro 180.000 zdravotnických karet pacientů stomatologických ambulancí, které ukončily činnost,” uvedl náměstek hejtmana Martin Gebauer (ANO).

Jen loni ukončilo svou činnost 14 zubních ordinací, zatímco jich nově vzniklo deset. “Mnozí pacienti své potíže musí řešit tím, že stojí dlouhé fronty před zubní pohotovostí, což je samozřejmě velmi nešťastné. Věřím, že noví mladí zubaři s touto situací pomohou. To je důvod, proč na jejich vzdělávání kraj finančně přispěje,“ doplnil Gebauer.

Na rozšiřování zubních ordinací se v regionu podílí nemocnice i některá města. Například krajská nemocnice v Krnově v regionu zřídila už několik zubních ordinací, kraj přispívá na jejich vybavení a zdravotnické zařízení zajišťuje provoz ordinací. Bohumín na Karvinsku se pak nedostatek zubních lékařů snažil zmírnit vybudováním vlastní zubní kliniky. Zájem pacientů o nově otevírané zubní ordinace v kraji je obvykle obrovský a přesahuje jejich kapacitní možnosti.