News.com.au: Strava, po které se zvětšuje pas a zmenšuje mozek

Autor: Redakce | Zpravodaj | 28. 6. 2019

Sydney 28. června (ČTK/News.com.au) – Průměrný člověk konzumuje mnohem víc kalorií, než tomu bylo před 50 lety, což má ničivé následky pro jeho pas – a mozek, varovala nová studie, o které informoval zpravodajský server News.com.au.

V porovnání se 70. lety minulého století lidé jedí o 650 kilokalorií denně více. To je ekvivalent jednoho burgeru s hranolky a slazenou limonádou. To, že taková strava přispívá k zaoblení pasu, není žádnou novinkou. Děsivější je její dopad na lidský mozek.

Profesor Australské národní univerzity Nicolas Cherbuin, hlavní autor studie zveřejněné v odborném časopise Frontiers in Neuroendocrinology, uvedl, že existuje přímá vazba mezi zhoršováním stavu mozku a nezdravým životním stylem. A ještě znepokojivější je skutečnost, že toto poškozování začíná mnohem dříve, než si lidé myslí.

„Našli jsme silné důkazy, že nezdravé stravování a nedostatek cvičení během delšího období vystavuje lidi značnému riziku rozvoje cukrovky druhého typu a podstatnému poklesu mozkových funkcí, jako je demence a zmenšování mozku,“ uvedl profesor Cherbuin. „Lidé si špatnou stravou a mizivým nebo skoro žádným cvičením doslova ujídají mozek,“ dodal.

Cherbuin také zjistil, že k poklesu zdraví mozku může docházet mnohem dříve v životě, než se původně předpokládalo, a to do značné míry vinou společnosti, která podporuje nezdravé volby v oblasti životního stylu.

„Napáchané škody jsou v podstatě nevratné, jakmile člověk dosáhne středního věku. Proto vyzýváme každého, aby jedl zdravě a dostal se do formy tak brzy, jak je možné – ideálně už v dětství, ale rozhodně v rané dospělosti,“ řekl. „Mnoho lidí, kteří trpí demencí a dalšími známkami kognitivních dysfunkcí včetně zmenšujícího se mozku, zvýšili toto riziko během života tím, že jedli příliš mnoho špatného jídla a dostatečně necvičili.“

Podle něj obvykle lidé dostávali radu, aby snížili riziko mozkových problémů, jako je demence, v době, kdy už překročili šedesátku – a v takovém případě už bylo často „příliš pozdě“. Klíčová je strava v dětství a na počátku dospělosti.

„Jednou z nejlepších možností, jaké lidé mají, aby se vyhnuli těm potížím mozku, kterým lze předejít, je začít od začátku se správným stravováním a cvičit od mladého věku,“ dodal Cherbuin.

Studie uvádí, že zhruba 30 procent dospělé světové populace trpí nadváhou nebo je obézní, a více než deset procent všech dospělých bude do roku 2030 trpět cukrovkou druhého typu.

„Spojení mezi diabetem druhého typu a rychlým zhoršováním funkcí mozku už je dobře prokázáno,“ poznamenal Cherbuin. „Ale naše práce ukázala, že neurodegenerace, tedy ztráta a fungování neuronů, začíná mnohem, mnohem dříve. A objevili jsme jasné spojení mezi tímto zhoršováním stavu mozku a nezdravými volbami týkajícími se životního stylu.“

Jedním z problémů podle jeho slov je, že lidé konzumují příliš mnoho špatného typu potravin, jako je rychlé občerstvení, ve kterém je málo výživných látek a příliš mnoho kalorií. „Jako společnost bychom se měli přestat ptát: ‚Dáte si k tomu hranolky?‘ Pokud to neuděláme, pak musíme být připraveni na to, že bude dál stoupat počet lidí s nadváhou a obezitou trpících závažnými chorobami,“ dodal.