Rybí maso je vhodné i pro kojence aneb Důležitá fakta o rybách v dětském jídelníčku
Praha, 26. září 2016
To, že jsou ryby nezbytnou součástí zdravého jídelníčku a obsahují množství tělu prospěšných látek, je všeobecně známo. Ohledně podávání ryb kojencům a malým dětem ale panuje v českém prostředí řada mýtů. Některé zdroje tak ryby zatracují jako původce alergií, jiné naopak vyzdvihují jejich pozitivní účinky na zdraví dětí. V následujícím článku vám proto odpovíme na všechny otázky, které vás ohledně tématu dětí a konzumace ryb zajímají. Dozvíte se, od kdy mohou děti ryby jíst, jaké druhy jsou pro ně vhodné i to, jaký vliv mohou ryby na dětský organismus mít.
Proč jsou ryby pro děti důležité?
Ryby obsahují velké množství kvalitních bílkovin, které jsou pro vyvážený jídelníček zásadní. Obsahují ale i velké množství železa, zinku a minerálů. „Mořské ryby jsou navíc hlavním zdrojem jódu v potravě, najdeme v nich také vitamín D, který je pro tělo důležitý, ale z ostatních surovin se těžko získává,“ dodává Marek Sedlák z rybích restaurací Nordsee. Nejcennější složkou rybího masa je ale velký obsah omega-3 nenasycených mastných kyselin. Právě tyto kyseliny jsou důležité pro správný neurologický vývoj dítěte, podle studií může mít navíc jejich konzumace v kojeneckém věku pozitivní vliv na vývoj poznávacích funkcí a fungování imunitního systému dítěte.
Nezpůsobí ryba u kojence alergie?
Ryby skutečně, podobně jako ořechy nebo mléko, patří k jedněm z nejčastějších alergenů. Též proto se dříve konzumace rybího masa u kojenců nedoporučovala. Výzkumy však ukázaly, že preventivní vyřazení alergenu nemá žádný význam a riziko vzniku alergie se pozdějším podáním ryby nesníží. To, zda bude vaše dítě na ryby alergické, tedy neovlivníte ani, když mu rybí maso podáte až ve třech letech. První kontakt kojence s rybou by ovšem měl být velmi opatrný. Na poprvé proto dejte dítěti jen malý kousek tepelně upravené ryby. V případě, že se u něj vyskytne alergická reakce, kontaktujte svého pediatra a poraďte se s ním na dalším postupu.
Jaké ryby jsou pro děti vhodné?
Přestože se prokázalo, že jsou ryby vhodné i pro kojence, existují určité druhy rybího masa, kterým je dle odborníků lepší se při skladbě dětského jídelníčku vyhnout. „Některé skupiny ryb obsahují vyšší množství methylrtuti, jež může být ve velkém množství pro lidský organismus toxická. Nejvíce methylrtuti obsahují velké dravé ryby, jako je štika, candát nebo bolen, z mořských ryb pak maso ze žraloka, mečouna či velkých tresek,“ upozorňuje Marek Sedlák z Nordsee a dodává, že ideální ryby, na kterých si může pochutnávat i malý kojenec, jsou naopak treska, sleď, losos, kapr nebo pstruh.
Od kdy je vhodné ryby podávat a v jakém množství?
Rybu můžete zařadit do jídelníčku svého dítěte v podstatě ihned, jak začnete s příkrmy. U plně kojených prospívajících dětí se příkrmy začínají podávat po ukončeném šestém měsíci věku. Kojenec však může přijímat nemléčnou stravu už od 4. měsíce. Doporučujeme začínat s klasickým zeleninovým příkrmem. Poté, co si na něj dítě zvykne, se ale nebojte přidat i kousek rozemleté ryby. Zpočátku postačí asi 10 gramů masa, postupně pak můžete porci navýšit až na 35 gramů. Kojencům však podávejte maximálně 2 porce rybího masa týdně. Rybí maso proto doporučujeme střídat například s masem hovězím nebo kuřecím.
Starší děti poté mohou ryby konzumovat častěji. U předškolních dětí se například doporučuje zařazení zhruba 600 g rybího masa za měsíc. Předškolní dítě si tak měsíčně může ryby dopřát 6 až 10krát.
Jak rybí maso upravovat?
Při podávání ryb kojencům myslete především na jejich důkladnou tepelnou úpravu. Ideální je tak připravit rybu krátkým pečením v troubě, které zajistí, aby ryba nebyla syrová, ale zároveň si uchovala všechny cenné látky. Kousky ryby pak důkladně rozmělněte a zkontrolujte, zda jste se zbavili všech kostí. U starších dětí je pak důležitý vzhled ryby, její vůně i náročnost konzumace. Vybírejte proto ryby s minimálním množstvím kostí a dbejte na to, aby nebyly cítit rybinou.
O Nordsee
Nordsee drží již 120 let know-how rybích produktů a mořských ryb od nákupu až po vytváření náročných gurmánských pokrmů v restauraci. Tak vzniká požitek s dobrým pocitem a prvotřídními produkty nejvyšší kvality. Samozřejmě jsou všechny pokrmy sestavovány na základě nejnovějších výživových fyziologických poznatků. Svěží myšlenky a rozmanitost jsou při tom zvláště důležité. Aktuální trendy a přání spotřebitelů jsou u Nordsee přeměňovány ve fascinující svět rybího požitku se stále novými a překvapujícími nápady. Společnost symbolizuje zodpovědné zacházení s rybami. Proto při nákupu zvláště dbá na to, aby ryby pocházely z rybolovu s optimálním výnosem.
Kontakt
Ing. Marek Sedlák
ředitel společnosti
e-mail: press@nordsee.cz
www.nordsee.cz