Štědrovečerní večeře trochu jinak: Vyměňte kapra za lososa
Brno, 16. prosince
Bramborový salát a smažený kapr je v Čechách a na Moravě tradiční štědrovečerní jídlo. Někteří si však při špatném výběru kapra následně stěžují na jeho bahnitou chuť a mnoho malých kostí. Lidé proto hledají jinou rybu, která by kapra nahradila. Velmi dobrou alternativou je losos, který je právě v zimním období vhodný ke konzumaci. Obsahuje totiž nejlepší výživové hodnoty. Pokud někoho ke konzumaci nepřesvědčí růžová barva masa, jeho jemná a výrazná chuť jistě ano. Šéfkuchaři Nordsee přinášejí tři recepty, jak vánočního lososa připravit.
Vhodnou přílohou jsou brambory s rozmarýnem
V případě, že nechcete bramborový salát zcela vyměnit za jinou přílohu, zkuste samotné brambory posypané rozmarýnem. „V jednoduchosti je krása a v tomto případě to platí také. Losos, který má největší obsah omega 3 mastných kyselin, vytváří s jemně osolenými bramborami chutnou kombinaci. Pokud by někdo chtěl lososa ještě trochu vylepšit, doporučuji pokapat citronem,“ dodává Marek Sedlák z rybích restaurací Nordsee.
- recept – Provensálské filety z lososa s rajčatovo-pepřovou zeleninou a rozmarýnovými bramborami
Ingredience pro 4 osoby
4 provensálské filety z lososa z NORDSEE
3 středně velké papriky (červená, zelená, žlutá)
250 g nakrájených rajčat (v konzervě)
1 šalotka
3 stroužky česneku
1 snítka tymiánu
1 kg voskovitých brambor
1–2 snítky rozmarýnu
Olivový olej
Mořská sůl
Vícebarevný mletý pepř
Chilli
Postup (doba přípravy cca 45 minut)
Předehřejte troubu na 180 °C. Důkladně omyjte brambory a nakrájejte je podélně na čtvrtky. Omyjte, osušte a najemno nakrájejte rozmarýn. Brambory osolte, opepřete, posypte rozmarýnem a vmíchejte do 10 lžic olivového oleje. Poté je rozmístěte na plech a přidejte zbytek rozmarýnu s 2 hrubě lisovanými stroužky česneku. Pečte v troubě asi 20 až 22 minut. Zatímco se brambory dělají, umyjte papriky, odstraňte semínka a bílé jádro a nakrájejte je na 3 cm kostky. Z tymiánových větviček otrhejte lístky a nahrubo nakrájejte stroužek česneku. Tymián a česnek namelte v hmoždíři s půlkou lžíce mořské soli. Šalotku nakrájejte na kostky. Filety lososa umístěte na vymazaný pekáč a asi po 10 minutách položte na mřížku v troubě s bramborami.
Šalotku nechte na mírném ohni zesklovatět s trochou olivového oleje. Přidejte nakrájené papriky a nechte podusit 2 minuty. Přidejte nakrájená rajčata, mořskou sůl, vícebarevný pepř, chilli a nechejte vařit asi 5 minut.
Ořechy se hodí nejen do cukroví, ale i k lososovi
Dříve o Vánocích se stromeček zdobil mimo jiné i ořechy. Ty jsou dnes obvyklé spíše v cukroví. Není to však jediné, k čemu se ořechy hodí. Zkuste kapra nahradit lososem v bylinkovo-ořechové krustě. „Losos má sám o sobě velmi charakteristickou chuť. Pokud se spojí s bylinkami a ořechy, bude jen výraznější a prožitek z jídla stejně tak,“ říká Marek Sedlák z rybích restaurací Nordsee.
- recept – Losos v bylinkovo-ořechové krustě
Ingredience
1 filet z lososa z Nordsee
1 citron
1 stroužek česneku
1 svazek petržele
3 snítky šalvěje
50 g vlašských ořechů
30 g parmazánu
Mořská sůl
Polévková lžíce měkkého másla
250 g plnotučného jogurtu
Postup (doba přípravy cca 45 minut)
Opláchněte lososa a osušte. Opláchněte citron v horké vodě, osušte, velmi tence oloupejte kůru a najemno nakrájejte. Stroužek česneku oloupejte a nakrájejte. Opláchněte petržel a šalvěj, usušte, nasekejte a promíchejte. Smíchejte citronovou kůru, česnek, bylinky, ořechy, parmazán, mořskou sůl, pepř a měkké máslo. Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Umístěte filet z lososa do podlouhlé zapékací mísy potřené máslem. Filet jemně posypte směsí z bylinek a ořechů. Lososa pečeme v troubě asi 25 minut. Jogurt smíchejte se solí a pepřem a podávejte s lososem. Vhodnou přílohou jsou brambory.
Lososa s těstovinami sníte i očima
Obměna celé štědrovečerní tabule nemusí být na škodu. Změna může být i ku prospěchu a třeba se z ní stane tradice. Vyznavači lehčích a zdravějších jídel mohou zkusit nahradit smaženého kapra lososem a bramborový salát vyměnit za zelené těstoviny. „Říká se, že člověk jí i očima. Jakmile mu naservírujete variaci zelené v kombinaci s růžovou barvou lososa, jistě nebude váhat. Dobře propečený filet pak bude vrcholem chutí na talíři,“ láká Marek Sedlák z rybích restaurací Nordsee.
- recept – Filet z lososa se zelenými těstovinami
Ingredience
800 g lososa z Nordsee
1 lžíce mouky
750 g zelených těstovin
1 lžíce olivového oleje
1 sklenice koprovo-limetkové omáčky z Nordsee
1 stroužek česneku
1 snítek rozmarýnu
1 limetka
Sůl
Mletý pepř
Postup (doba přípravy cca 20 minut)
Uvařte zelené těstoviny podle návodu na obalu. Omyjte rozmarýn a limetku pod tekoucí vodou a osušte papírovou utěrkou. Osolte filety z lososa, opepřete a posypte moukou. Rozehřejte olivový olej na teflonové pánvi. Filety smažte asi 6 minut z každé strany. V polovině doby smažení přidejte na filety rozmarýn a stroužky česneku a pokračujte. Zahřejte koprovo-limetkovou omáčku na pánvi nebo v mikrovlnné troubě a nalijte na těstoviny. Na filety lososa položte plátek limetky. Lososa podáváme s těstovinami s koprovo-limetkovou omáčkou a lahodným salátem.
O Nordsee
Nordsee drží přes 115 let know-how rybích produktů a mořských ryb od nákupu až po vytváření náročných gurmánských pokrmů v restauraci. Tak vzniká požitek s dobrým pocitem a prvotřídními produkty nejvyšší kvality. Samozřejmě jsou všechny pokrmy sestavovány na základě nejnovějších výživových fyziologických poznatků. Svěží myšlenky a rozmanitost jsou při tom zvláště důležité. Aktuální trendy a přání spotřebitelů jsou u Nordsee přeměňovány ve fascinující svět rybího požitku se stále novými a překvapujícími nápady. Společnost symbolizuje zodpovědné zacházení s rybami. Proto při nákupu zvláště dbá na to, aby ryby pocházely z rybolovu s optimálním výnosem.
Kontakt
Ing. Marek Sedlák
ředitel společnosti
email: press@nordsee.cz
www.nordsee.cz