Štědrovečerní večeře trochu jinak: Vyměňte kapra za lososa

Autor: Redakce | Zpravodaj | 15. 12. 2015

Brno, 16. prosince

Bramborový salát a smažený kapr je v Čechách a na Moravě tradiční štědrovečerní jídlo. Někteří si však při špatném výběru kapra následně stěžují na jeho bahnitou chuť a mnoho malých kostí. Lidé proto hledají jinou rybu, která by kapra nahradila. Velmi dobrou alternativou je losos, který je právě v zimním období vhodný ke konzumaci. Obsahuje totiž nejlepší výživové hodnoty. Pokud někoho ke konzumaci nepřesvědčí růžová barva masa, jeho jemná a výrazná chuť jistě ano. Šéfkuchaři Nordsee přinášejí tři recepty, jak vánočního lososa připravit.

Vhodnou přílohou jsou brambory s rozmarýnem

V případě, že nechcete bramborový salát zcela vyměnit za jinou přílohu, zkuste samotné brambory posypané rozmarýnem. „V jednoduchosti je krása a v tomto případě to platí také. Losos, který má největší obsah omega 3 mastných kyselin, vytváří s jemně osolenými bramborami chutnou kombinaci. Pokud by někdo chtěl lososa ještě trochu vylepšit, doporučuji pokapat citronem,“ dodává Marek Sedlák z rybích restaurací Nordsee.

  1. recept – Provensálské filety z lososa s rajčatovo-pepřovou zeleninou a rozmarýnovými bramborami

Ingredience pro 4 osoby

4 provensálské filety z lososa z NORDSEE

3 středně velké papriky (červená, zelená, žlutá)

250 g nakrájených rajčat (v konzervě)

1 šalotka

3 stroužky česneku

1 snítka tymiánu

1 kg voskovitých brambor

1–2 snítky rozmarýnu

Olivový olej

Mořská sůl

Vícebarevný mletý pepř

Chilli

Postup (doba přípravy cca 45 minut)

Předehřejte troubu na 180 °C. Důkladně omyjte brambory a nakrájejte je podélně na čtvrtky. Omyjte, osušte a najemno nakrájejte rozmarýn. Brambory osolte, opepřete, posypte rozmarýnem a vmíchejte do 10 lžic olivového oleje. Poté je rozmístěte na plech a přidejte zbytek rozmarýnu s 2 hrubě lisovanými stroužky česneku. Pečte v troubě asi 20 až 22 minut. Zatímco se brambory dělají, umyjte papriky, odstraňte semínka a bílé jádro a nakrájejte je na 3 cm kostky. Z tymiánových větviček otrhejte lístky a nahrubo nakrájejte stroužek česneku. Tymián a česnek namelte v hmoždíři s půlkou lžíce mořské soli. Šalotku nakrájejte na kostky. Filety lososa umístěte na vymazaný pekáč a asi po 10 minutách položte na mřížku v troubě s bramborami.

Šalotku nechte na mírném ohni zesklovatět s trochou olivového oleje. Přidejte nakrájené papriky a nechte podusit 2 minuty. Přidejte nakrájená rajčata, mořskou sůl, vícebarevný pepř, chilli a nechejte vařit asi 5 minut.

Ořechy se hodí nejen do cukroví, ale i k lososovi

Dříve o Vánocích se stromeček zdobil mimo jiné i ořechy. Ty jsou dnes obvyklé spíše v cukroví. Není to však jediné, k čemu se ořechy hodí. Zkuste kapra nahradit lososem v bylinkovo-ořechové krustě. „Losos má sám o sobě velmi charakteristickou chuť. Pokud se spojí s bylinkami a ořechy, bude jen výraznější a prožitek z jídla stejně tak,“ říká Marek Sedlák z rybích restaurací Nordsee.

  1. recept – Losos v bylinkovo-ořechové krustě

Ingredience

1 filet z lososa z Nordsee

 1 citron

1 stroužek česneku

1 svazek petržele

3 snítky šalvěje

50 g vlašských ořechů

30 g parmazánu

Mořská sůl

Polévková lžíce měkkého másla

250 g plnotučného jogurtu

Postup (doba přípravy cca 45 minut)

Opláchněte lososa a osušte. Opláchněte citron v horké vodě, osušte, velmi tence oloupejte kůru a najemno nakrájejte. Stroužek česneku oloupejte a nakrájejte. Opláchněte petržel a šalvěj, usušte, nasekejte a promíchejte. Smíchejte citronovou kůru, česnek, bylinky, ořechy, parmazán, mořskou sůl, pepř a měkké máslo. Troubu předehřejte na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Umístěte filet z lososa do podlouhlé zapékací mísy potřené máslem. Filet jemně posypte směsí z bylinek a ořechů. Lososa pečeme v troubě asi 25 minut. Jogurt smíchejte se solí a pepřem a podávejte s lososem. Vhodnou přílohou jsou brambory.

Lososa s těstovinami sníte i očima

Obměna celé štědrovečerní tabule nemusí být na škodu. Změna může být i ku prospěchu a třeba se z ní stane tradice. Vyznavači lehčích a zdravějších jídel mohou zkusit nahradit smaženého kapra lososem a bramborový salát vyměnit za zelené těstoviny. „Říká se, že člověk jí i očima. Jakmile mu naservírujete variaci zelené v kombinaci s růžovou barvou lososa, jistě nebude váhat. Dobře propečený filet pak bude vrcholem chutí na talíři,“ láká Marek Sedlák z rybích restaurací Nordsee.

  1. recept – Filet z lososa se zelenými těstovinami

Ingredience

800 g lososa z Nordsee

1 lžíce mouky

750 g zelených těstovin

1 lžíce olivového oleje

1 sklenice koprovo-limetkové omáčky z Nordsee

1 stroužek česneku

1 snítek rozmarýnu

1 limetka

Sůl

Mletý pepř

Postup (doba přípravy cca 20 minut)

Uvařte zelené těstoviny podle návodu na obalu. Omyjte rozmarýn a limetku pod tekoucí vodou a osušte papírovou utěrkou. Osolte filety z lososa, opepřete a posypte moukou. Rozehřejte olivový olej na teflonové pánvi. Filety smažte asi 6 minut z každé strany. V polovině doby smažení přidejte na filety rozmarýn a stroužky česneku a pokračujte. Zahřejte koprovo-limetkovou omáčku na pánvi nebo v mikrovlnné troubě a nalijte na těstoviny. Na filety lososa položte plátek limetky. Lososa podáváme s těstovinami s koprovo-limetkovou omáčkou a lahodným salátem.

 

 


O Nordsee

Nordsee drží přes 115 let know-how rybích produktů a mořských ryb od nákupu až po vytváření náročných gurmánských pokrmů v restauraci. Tak vzniká požitek s dobrým pocitem a prvotřídními produkty nejvyšší kvality. Samozřejmě jsou všechny pokrmy sestavovány na základě nejnovějších výživových fyziologických poznatků. Svěží myšlenky a rozmanitost jsou při tom zvláště důležité. Aktuální trendy a přání spotřebitelů jsou u Nordsee přeměňovány ve fascinující svět rybího požitku se stále novými a překvapujícími nápady. Společnost symbolizuje zodpovědné zacházení s rybami. Proto při nákupu zvláště dbá na to, aby ryby pocházely z rybolovu s optimálním výnosem.

 

Kontakt

Ing. Marek Sedlák
ředitel společnosti

email: press@nordsee.cz

www.nordsee.cz