Stimulace nervů nad kostrčí pomocí elektrod pomáhá léčit inkontinenci

Autor: redakce | Aktualita | 18. 6. 2024

Nemocnice je jedním ze šesti center, kde lékaři tuto metodu využívají. “Jedná se o miniinvazivní metodu, která pacientovi do těla zavádí elektrodu tak, aby se dotýkala třetího sakrálního nervu. V první fázi má pacient vnější neostimulátour, kterým stimulaci ovládá. Pokud se po několik týdnech postup osvědčí, implantujeme mu stimulátor pod kůži, podobně jako kardiostimulátor,” popsal Vlček.

Takzvaná inkontinence stolice či moči nesouvisí pouze se svaly pánevního dna a okolo svěračů, ale také se správným fungováním nervů, právě v oblasti nad kostrčí. Právě správné přenášení vzruchů umí zajistit stimulace pomocí elektrody.

Brněnská FNUSA se zaměřuje na léčbu inkontinence stolice, která často trápí pacienty po léčbě rakoviny. Tuto zkušenost měla i Margita Zavřelová, která nepříjemnými komplikacemi trpěla po úspěšné léčbě rakoviny konečníku. “Trápila mě inkontinence moči i stolice, což člověku velice komplikuje běžný život. Ač jsem chodila na rehabilitace, které měly s tímto problémem pomoci, příliš se to nezlepšovalo,” popsala Zavřelová.

Sakrální neuromodulaci používá od letošního února a velmi se jí osvědčila. “Inkontinence stolice zmizela prakticky úplně a téměř okamžitě po operaci. Inkontinence moči sice přetrvává, ale výrazně se zlepšila. Je to obrovská úleva, nemuset řešit, kde je nejbližší toaleta, zda musím jíst bezezbytkovou stravu nebo zda musím omezovat pití, abych nemusela na toaletu,” dodala pacientka.

Jak zdůraznil Vlček, sakrální neuromodulaci musí provázet pokračující rehabilitace, která posiluje svěrače i svaly pánevního dna.

Kromě FNUSA využívají tuto metodu i fakultní nemocnice v Motole, Ostravě, Olomouci a Nemocnice na Bulovce a Nemocnice Hořovice.