U dospělých zlínští zdravotníci ošetřují často úrazy vzniklé po požití alkoholu

Autor: Redakce | Aktualita | 17. 10. 2024

Každý den zdravotníci v nemocnici ošetří desítky úrazů. “U těch nejmenších dětí jsou to pády s poraněním hlavy, u větších poranění končetin. Dospělí mají často úrazy vzniklé při sportu, volnočasových aktivitách, při práci nebo dopravní úrazy. Bohužel často řešíme úrazy způsobené pod vlivem alkoholu. Při jedné z mých nočních služeb v poslední době to bylo za noc 12 úrazů z 15,” uvedl lékař traumatologického oddělení Stanislav Čambor. Úrazy seniorů vznikají nejčastěji v domácím prostředí, po pádu.

Traumacentrum ve zlínské krajské nemocnici je jediné v kraji. Lékaři se tam proto setkávají i s velmi těžkými úrazy, kdy jsou lidé zranění na více částech těla a jsou ohrožení na životě. Většině úrazů lze podle zdravotníků předejít. “Z mé zkušenosti mohu říci, že úrazy často vznikají, když člověk ztratí koncentraci, nebo při nedostatečné přípravě na práci či sport. U sportu je prevencí dostatečné zahřátí, rozcvičení, při práci je důležité správně dodržovat technologické postupy, nezanedbat ochranné pomůcky. A nepožívat alkohol při nebezpečných činnostech, jako je práce s cirkulární nebo motorovou pilou,” uvedl Čambor.

Na podzim se lékaři často setkávají s pády ze stromů při trhání jablek nebo prořezávání stromů. “Běžné jsou i úrazy jako uklouznutí na mokré trávě, stačí chvilka nepozornosti,” uvedl Čambor.

Zdravotníci traumacentra ošetřili od ledna do srpna 26.859 úrazů. “Z toho například 4907 úrazů hlavy a obličeje, 8275 úrazů zápěstí, ruky, ramene a lokte, 7324 úrazů kotníku, kolene a bérce nebo 1243 úrazů v oblasti hrudníku,” uvedla mluvčí nemocnice.