V Brněnské přehradě přetrvává zvýšený výskyt sinic a chlorofylu

Autor: Redakce | Aktualita | 25. 7. 2024

Krajská hygienická stanice sleduje v kraji 22 nejnavštěvovanějších přírodních koupališť. Stav vody rozděluje do pěti kategorií od vhodné po nebezpečnou. U koupališť Brněnské přehrady, kterými jsou Rokle, Rakovec, Osada, Kozí horka a Sokolské koupaliště, platí na základě měření z pondělí druhý stupeň kvality vody. Je vhodná ke koupání, ale má zhoršené smyslově postižitelné vlastnosti. Po koupání by tedy neměly nastat zdravotní potíže, přesto hygienici doporučují osprchování.

Druhý stupeň uvádějí hygienici také u nádrže v Letovicích, kde je mírný výskyt sinic, a v rybníku Suchý a vodní nádrži Palava na Blanensku. Tam je voda méně průhledná. Zbylá koupaliště jsou podle nich bez problémů. Nezávadná je voda například na Vranovské přehradě na Znojemsku nebo na Nových Mlýnech.

U kvality vody hraje podle hygieniků roli počasí. Vlivem vedra se mohou množit sinice, ale také může být sucho, čímž se sníží průtok vody. Může se tak stát, že se kvalita vody v přírodním koupališti natolik zhorší, že hygienici koupání zakážou. Na jižní Moravě přetrvávají vysoké teploty několikátým týdnem.