Vydejte se na lov jarních bylin. Vychutnáte si čaj nebo koupel

Autor: Redakce | Zpravodaj | 29. 4. 2015

Bršlice kozí noha, plicník lékařský nebo jaterník podléška – to je jen krátký výčet jarních bylinek. Konec dubna je pro některé z nich nejvyšším časem pro sběr a použití. Z lesních bylinek lze kromě čajů připravit i chutné vitamínové saláty nebo si dopřát bylinkovou koupel.

Bršlice není jen plevel na zahrádce, léčí a chutná

Bršlici kozí nohu zná téměř každý zahrádkář. Tato rostlina má velmi bohatou kořenovou soustavu a často se tak pro pěstitele stává nepříjemným plevelem. Málokdo však tuší, že právě tento plevel v sobě ukrývá různé léčivé účinky. Mladé čerstvé listy se využívají do polévek nebo se z nich připravuje chutný salát. Oceňován je však především oddenek rostliny, ze kterého se vyrábí nálev ulevující od revmatických problémů a při dně. Bršlice totiž obsahuje velké množství látek, které pomáhají rozpouštět a vylučovat soli z ledvin.

Koupel z bršlice: Natrhejte si 100 g čerstvých oddenků a vařte je 15 minut ve 2 litrech vody. Poté přelejte do vany a přidejte vodu dle své potřeby. Koupel z bršlice kozí nohy vám uleví od dny.

Astma, kašel i zahlenění vyléčí plicník lékařský

Při vstupu do lesa zaujme plicník lékařský především svými hravými barvami. Barvy květů se střídají od tmavě fialové až po světle růžovou. Jak napovídá jeho název, jedná se o bylinku hojně využívanou právě při potížích s dýchací soustavou. „V případě plicníku sbíráme kvetoucí nať, kterou trháme téměř u země. Při sušení dbáme na to, aby byla rostlina naskládána pouze v tenkých vrstvách a na větraných místech. Usušený plicník skladujeme v dobře uzavřených nádobách. Odvar z plicníku léčí především záněty průdušek a regeneruje sliznice dýchacích cest,“ radí bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje. Plicník lze využít i v kuchyni do pestrých salátů.

Salát z plicníku a petrklíče: Z květů i listů plicníku připravíme jarní salát, do kterého přidáme také medvědí česnek a listy petrklíče. Dochutíme octem, olejem a kořením dle vlastní chuti.

Na játra i žlučník s jaterníkem podléškou

Mezi méně známé a málo využívané bylinky se řadí i jaterník podléška. Jedná se o nenahraditelnou bylinku pečující o játra a žlučník. Oproti většině bylin se jaterník sbírá až koncem kvetení, v době, kdy již vyrostly listy. V případě jaterníku se sbírá celá kvetoucí nať, ze které se připravuje odvar na posílení jater ve spojení s dalšími účinnými bylinami. Kromě využití pro posílení jater se podléška využívá také při onemocnění horních cest dýchacích.

Podléškový čaj: Použijeme 2 lžičky usušených květů nebo i listů a přelijeme vroucí vodou. Louhujeme asi 10 minut a následně scedíme. Pro zlepšení problémů popíjíme třikrát denně.

 

Kontakt
Mgr. Jarmila Podhorná

Naděje
Telefon: +420 582 391 254
Fax: +420 582 391 254
E-mail: info@byliny-nadeje.cz
www: http://www.nadeje-byliny.eu