WHO: Po požití zkažených potravin zemře ročně 400.000 lidí
Ženeva 7. června (ČTK) – Více než 400.000 lidí zemře ročně ve světě po požití zkažených potravin. U příležitosti mezinárodního dne bezpečnosti potravin o tom dnes informovala Světová zdravotnická organizace (WHO). Téměř každý desátý obyvatel planety jednou ročně po konzumaci jídla znečištěného bakteriemi, viry, parazity či chemickými látkami onemocní.
WHO se chce zasadit o zvýšení bezpečnosti potravin. Podle ní se totiž každý dolar investovaný do osvěty, jak jídlo správně vyrábět a skladovat, vrátí desetinásobně. Kvůli tomu, že lidé zemřou nebo onemocní po požití zkažených potravin, podle organizace země s nízkými a středními příjmy ročně přijdou až o 95 miliard dolarů (2,2 bilionu korun).
„Toto je jedinečná příležitost podpořit povědomí vlád, výrobců, dopravců a spotřebitelů o nebezpečí konzumace zkaženého jídla,“ řekl dnes ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Od farmy až po talíř – všichni musí pomoci, aby zůstalo jídlo čisté,“ dodal.