Zdravé stravování od poloviny října nabízí program LAKTO MÍNUS
Společnost Zdravé stravování rozšiřuje od poloviny října nabídku svých programů krabičkové stravy o program Lakto mínus. Jedná se o stravovací program se sníženým obsahem laktózy. V posledních letech se totiž stále častěji vyskytuje v populaci intolerance na laktózu, a tím i bezlaktózové výjimky v krabičkové stravě. Zdravé stravování tak chce vyjít vstříc zdravotním potřebám svých zákazníků.
Zdravé stravování s.r.o. rozšiřuje nabídku svých stravovacích programů. Chystanou novinkou je stravovací program se sníženým obsahem laktózy. Laktóza je mléčný cukr vyskytující se především v mléku a mléčných výrobcích. „Jídelníček se sníženým množstvím laktózy obsahuje speciální mléčné výrobky. Zároveň je pestrý, vyvážený a splňuje potřebné nutriční parametry. Připravovaná jídla jsou vhodná jak pro klienty s intolerancí na laktózu, tak i pro klienty, kteří se z jakéhokoliv důvodu vyhýbají určitým druhům mléčných výrobků,“ popisuje Mgr. Kateřina Šimková, nutriční specialistka a odborná garantka společnosti Zdravé stravování.
Jídelníček se sníženým obsahem laktózy nebude zahrnovat máslo a klasické mléčné výrobky. Při přípravě jídla budou užity speciální mléčné výrobky se sníženým množstvím laktózy, které jsou vhodné při dodržování bezlaktózové diety. V jídelníčku bude zdrojem laktózy klasické pečivo či křehké plátky. Její množství je však v těchto potravinách zanedbatelné.
Jídelníček není vhodný pro lidi trpící alergií na mléčnou bílkovinu. Pokud si nejste jistí, jestli je pro vás jídelníček Lakto mínus vyhovující, poraďte se se svým lékařem.
Intolerance na laktózu bývá často zaměňována s alergií na mléčnou bílkovinu
V posledních letech se čím dál častěji vyskytuje nově diagnostikovaná intolerance na laktózu (případně laktózová nesnášenlivost či deficience). Jedná se o neschopnost organismu trávit a vstřebávat mléčný cukr. Intolerance na laktózu bývá často zaměňována s alergií na mléčnou bílkovinu. „Jídelníček při laktózové intoleranci nemusí být tak striktní a určité množství laktózy v něm obsaženo být může. Jsou velké rozdíly u jednotlivých lidí, jaké množství laktózy ještě tolerují,“ vysvětluje Kateřina Šimková.
Laktóza se přirozeně vyskytuje v mléce savců. V důsledku působení mléčných bakterií v zakysaných (fermentovaných) mléčných výrobcích dochází ke snížení laktózy o 20–30 %. Proto je u těchto výrobků její obsah nižší a někteří lidé s intolerancí laktózy je mohou konzumovat, aniž by u nich došlo ke zdravotním komplikacím. Laktóza se dále vyskytuje v másle, slaném i sladkém pečivu, v některých sušenkách, bonbonech či instantních výrobcích.
Pro další informace:
Lenka Dudková, AMI Communications, e-mail: lenka.dudkova@amic.cz, tel.: 724 012 626