Až pětina Čechů nesnese laktózu, na vině jsou střevní nemoci
Mléčné koktejly, ledové kávy se šlehačkou, zmrzliny. Oblíbené symboly jara, které ale řadě lidí způsobují značné zdravotní komplikace. Podle odborníků totiž až 20 % Čechů trpí nesnášenlivostí mléčného cukru, kterou způsobuje snížená hladina enzymu laktázy. Lékaři rozvoj onemocnění nejčastěji připisují sekundárním příčinám, mezi které se nejčastěji řadí zánětlivá onemocnění střev. Negativní trend by přitom dokázal pozitivně ovlivnit i zdravější životní styl, čemuž většina Čechů stále nepřikládá potřebný důraz.
V celosvětovém měřítku patří podle expertů Češi k těm méně ohroženým skupinám, které laktózovou intolerancí trpí. Primární nesnášenlivost mléčného cukru je obecně dána národností. S tímto typem se setkávají národy, které již po staletí nemají ve své stravě mléko a mléčné výrobky. Jedná se především o původní obyvatele Asie, Austrálie či části Afriky. Například u Asiatů se nesnášenlivost laktózy objevuje až u 98 % obyvatel. Většina Evropanů, mezi které patří i Češi, se tak podle odborníků setkává spíše s druhotnou intolerancí.
„Sekundární typ laktózové intolerance není nemoc, ale jedná se o obtíže tenkého střeva, jejichž následkem je nedostatečná produkce enzymu laktázy. Objevuje se v důsledku poškození epitelu tenkého střeva při celiakii, Crohnově nemoci, střevní infekci, ozařování, při parazitárních onemocněních, po chirurgickém zákroku na zažívacím traktu a podobně,“ informuje Mgr. Veronika Březková, nutriční terapeutka poradny pro výživu z Masarykova onkologického ústavu. Pokud se však základní střevní onemocnění či obtíže střeva dostanou pod kontrolu, tedy jakmile je střevo opět v kondici, lze po určité době mléko bez větších obtíží opět konzumovat. „Mléko je totiž oproti mléčným výrobkům bohatším zdrojem laktózy a právě z toho důvodu bývá v souvislosti s uvedenými obtížemi spojováno. Mléčné výrobky obecně obsahují nižší množství laktózy a zároveň jsou konzumovány v menších porcích," dodává Březková.
Odborníci se shodují, že v České republice žije mnoho lidí, kteří s nesnášenlivostí mléčného cukru žijí, aniž by o tom věděli. Tato intolerance se totiž hůře rozpoznává. „U kojenců se často vyskytují bolesti břicha, odmítání potravy a nedostatečné přibývání na váze. Mnohem závažnějšími příznaky jsou průjmy, které způsobují až dehydrataci kojenců,“ upozorňuje MUDr. Pavel Navrátil, revizní lékař České průmyslové zdravotní pojišťovny. V dospělosti se nesnášenlivost projevuje různě. „Lidé mohou zažívat různé střevní potíže od bolesti břicha přes nadýmání, průjmy až po zvracení. Mezi méně časté projevy patří nechutenství, pálení žáhy, ale i atopické ekzémy,“ doplňuje Navrátil. Vzhledem k tomu, že tyto příznaky se objevují při řadě dalších potíží, lidé si možné problémy s nesnášenlivostí laktózy nemusejí uvědomovat.
Míra nesnášenlivosti laktózy a s tím i spojené problémy se mohou u každého člověka lišit. Ve většině případů se pacienti mléku a mléčným výrobkům nemusejí zcela vyhýbat. Odborníci na výživu doporučují zkonzumovat denně asi 12 g laktózy, což odpovídá například 250 ml polotučného mléka. Moderní medicína se navíc snaží lidem s nepříjemnými fyzickými projevy po konzumaci mléčného cukru pomoci a jejich komplikace odstranit nebo alespoň zmírnit. „V současnosti existují pro laktózově intolerantní jedince i unikátní doplňky stravy, které tělu dodají dostatečné množství chybějícího enzymu. Díky němu lze konzumovat i větší množství výrobků obsahujících laktózu bez rizika trávicích obtíží,“ přibližuje nové cesty PharmDr. Klára Minczinger ze společnosti Generica, která pro osoby s intolerancí mléčného cukru nabízí řešení v podobě kapslí Laktoleraza.
O České průmyslové zdravotní pojišťovně
Česká průmyslová zdravotní pojišťovna byla pod názvem Hutnická zaměstnanecká pojišťovna (dále jen HZP) zřízena rozhodnutím Ministerstva práce a sociálních věcí České republiky a vznikla dne 1. prosince 1992.
Na půdorysu Hutnické zaměstnanecké pojišťovny tak vznikl subjekt s 1,2 miliony pojištěnců a Česká průmyslová zdravotní pojišťovna je tak 2. největší zaměstnaneckou zdravotní pojišťovnou s více než 100 pobočkami po celé České republice. Cílem je vytvořit silný subjekt, který je založen, stejně jako původní zaměstnanecké pojišťovny, na úzké spolupráci s českým průmyslem.
O Mgr. Veronice Březkové
Mgr. Veronika Březková se již od studií na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity zabývá tématem laktózové intolerance, na kterou se od této doby specializuje. Mgr. Březková působí v poradně v areálu Masarykova onkologického ústavu, kde nabízí odborné individuální poradenství v oblasti výživy, pohybové aktivity, ale také odvykání kouření.
O společnosti Generica
Společnost Generica, s.r.o., je největším výrobcem doplňků stravy na Slovensku se sídlem v Piešťanech. Portfolio společnosti nabízí více než 50 produktů určených k prevenci a podpoře léčby různých onemocnění. Na slovenském trhu působíme již 20 let. Naší snahou je i nadále přinášet kvalitní výrobky cenově dostupné pro širokou veřejnost.
Výrobky společnosti Generica jsou vysoce kvalitní, čehož důkazem je i smluvní výroba pro světové farmaceutické společnosti a také certifikát ISO 9011 a 14001, kterého je společnost držitelem od roku 2004.
Kontakt
Kateřina Blatná
Project Manager
LESENSKY.CZ s.r.o.
mobil.: +420 739 304 928
e-mail: blatna@lesensky.cz