Drůbežího z Polska ze salmonelové šarže do ČR doputovalo 4515 kg

Autor: Redakce | Zpravodaj | 28. 2. 2019

Praha 1. března (ČTK) – Polského kuřecího masa ze stejné šarže jako maso, v němž veterináři zjistili salmonelu, se do České republiky dostalo celkem 4515 kg. Z toho dvě tuny mířily do Olomouckého kraje, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Maso následně zamířilo i do škol nebo restaurací. Veterináři ve čtvrtek oznámili, že našli salmonelu v mase v lounském velkoobchodním skladu Petr Novotný – Gastroplus v zásilce 1200 kilogramů mražených kuřecích stehen z Polska. Producentem zboží je polská společnost Inter-Natural 2000. Jednotlivé krajské veterinární správy nyní řeší, kolik se ho snědlo.

Kromě 1200 kilogramů, které byly podle Vorlíčka z Loun přeposlány 22 odběratelům, šla další zásilka do Královéhradeckého kraje, kde problematickou šarži odebrala firma Negocio. Ta má ale sklad ve středních Čechách. Do středočeského Kostelce nad Černými lesy tak šlo o 670 kilogramů. Ve skladu se podařilo zadržet 370 kilogramů, 300 kilogramů šlo dvěma odběratelům.

Ředitel královéhradecké krajské veterinární správy Aleš Hantsch řekl odpoledne ČTK, že žádný případ salmonelózy nemají hlášený. „Zásilky byly mražené, to znamená byla dlouhodobější skladovatelnost. Informaci z krajské hygienické stranice, že by bylo nějaké onemocnění salmonelou, nemáme. Tohoto případu se to vůbec netýká,“ řekl ČTK Hantsch. Podle něj se nyní mražené maso z trhu stahuje. „Firma Negocio to dodala dvěma dodavatelům, od kterých se to stahuje. Zbytek byl zabezpečen ve skladu,“ řekl ČTK Hantsch.

„Ve Zlínském kraji došlo polské kuřecí maso k příjemci zásilky – Michal Martin, Kunovice o celkové váze 620 kg. Šarže je po datu spotřeby a již se nenachází na skladě,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Zásilka pak pokračovala na sedm míst.

V Olomouckém kraji byla příjemcem zásilky firma Made Group, ke které dorazily dvě tuny masa. „V Olomouckém kraji byl došetřen ještě jeden příjemce zásilky – Jaromír Jaš, Dolní Újezd 9, ke kterému směřovalo 45 kg kuřecího masa,“ uzavřel mluvčí SVS.

Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění. Lze je zničit dostatečným tepelným opracováním potravin. Do organismu pronikají výhradně ústy, vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou.

Evropská komise vyzvala Česko, aby ukončilo mimořádné kontroly polského hovězího zahájené kvůli nálezu salmonely v jedné zásilce masa, Česko ale podle SVS požadavek odmítlo.

Evropská komise v dopise zaslaném v pondělí českému ministrovi zemědělství Miroslavu Tomanovi (za ČSSD) požádala o ukončení českých opatření ke konci tohoto týdne. Komise došla k závěru, že zavedené kroky se „zdají být nepřiměřené incidentu“, řekla dnes ČTK její mluvčí Anca Paduraduová. Podle ústředního ředitele SVS Zbyňka Semeráda Česko výzvu odmítne. „Pokud Polsko přijme vhodná legislativní opatření, která zabrání pochybení, jako je nelegální porážka nebo kontaminované maso, jsme připraveni mimořádné kontroly zrušit,“ řekl ČTK mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Podle něj Poláci avizovali, že do konce března přijmou kroky, kterými by se veterinární dozor měl zlepšit.

Dopis komise do Prahy končí upozorněním, že pokud nebudou česká opatření zrušena, předloží komise věc do deseti dnů členským státům na jednání Stálého výboru pro potraviny EU. Ten by následně mohl v hlasování rozhodnout o tom, že Česko musí přijaté kroky zrušit. Podle Semeráda bude až na hlasování členských států, zda česká opatření skončí, zatím výzva komise není právně závazná. Pokud by se veterináři rozhodli opatření nerušit, nejspíš by ze strany Evropy přišly sankce.

Mimořádná veterinární opatření, podle kterých se musí hovězí z Polska před uvedením na český trh na salmonelu testovat v akreditovaných laboratořích, platí od minulého čtvrtka. Vyvolal je nález salmonely ve zhruba 700 kilogramové zásilce hovězího z Polska. Kde závadné maso skončilo, veterináři zjistili do pátku. V pondělí se ale ukázalo, že do Česka bylo ze stejné šarže masa dovezeno dalších 1164 kilogramů hovězího. Toto maso veterináři postupně našli do dneška. Část z něj už byla snědena, tepelná úprava ale bakterie salmonely zničí.

Ústecký kraj
Gymnázium a Střední odborná škola Podbořany
Krajská zdravotní, a.s. Ryjice
Střední odborná škola energetická, Chomutov
Krajská zdravotní, a.s. Most
Alexander KISS, Dobroměřice
Krajská zdravotní, a.s., Most
Základní škola a mateřská škola, Chřibská
Základní škola a mateřská škola, Senomaty
Základní škola Obrnice, okres Most
Základní škola Ústí nad Labem
Maloobchodní prodej
Gastrodrive s.r.o. Liberec
Modrý klí, o.p.s. Praha
Gastrodrive s.r.o. Liberec
Gastronomické centrum POHODA, Litoměřice
Centrum sociální pomoci Lit, Milešov
Sdružení Chvaly, z.s. Praha
SILIKE C.S s.r.o., Děčín
Eva Kořínková, Mukařov
Krajská zdravotní, a.s. Ryjice
Stravování Kučera s.r.o.
Gastronomické centrum POHODA, Litoměřice

Královéhradecký kraj
JIP východočeská a.s., Líbeznice
ZVOSKA s.r.o., Krnov

Zlínský kraj
Bilbo šmak s.r.o., Ve Vaňkovce 1, Brno,
Halda MK s.r.o., Boršice 739, Boršice u Buchlovic
Slovan Consulting, J. Skácela 200/17, Poštorná Břeclav
Prodejna Michal Kurtin, Uherský Brod, Masarykovo náměstí 162
Prodejna Michal Kurtin, Napajedla, Masarykovo náměstí 219
Prodejna Michal Kurtin, Uherský Brod, Masarykovo náměstí 162
Prodejna Michal Kurtin, Napajedla, Masarykovo náměstí 219

Distribuce Olomoucký kraj
MADE GROUP, a. s. – Olomouc
TF Invest, s.r.o.
Výstaviště Flora Olomouc, a.s.
Kiss Farkas s.r.o.
Jan Kneblík
Eurogastro catering s.r.o.
Restaurace Pohoda
Petr Flek
Sociální služby města Kroměříže, příspěvková organizace
Eurogalaxie s.r.o.
Pavel Pelech
Ing. Petr Holub
Základní škola Odry, Pohořská 8, příspěvková organizace
Petra Selecká
Základní škola a mateřská škola Kostelec na Hané, okres Prostějov, příspěvková organizace
Závodní stravování
PM FOOD s.r.o.
ŠNYT – PV s.r.o.
Restaurace U Bundárů
DIKEDO s.r.o.
Karvinská hornická nemocnice a.s.
Jan Fojtík
Lahůdky Apetit s.r.o.
SABO 4 FOOD s.r.o.
GASTRO SERVIS Křižanovice, s.r.o.
LAPET gastro s.r.o.
Hana Hudečková
NIUS s.r.o.
Martina Piňosová
ZELOS, spol. s r.o.
Ivana Jurečková
Přerovská restaurace
KAJA s.r.o.
Obec Těšetice
Bufet Eso
SIGREST spol. s r.o.
Občerstvení Horina
Hana Řehulková
Kuchyně J & S Kralice na Hané, spol. s r.o.
Lucie Michálková
Základní škola a Mateřská škola, Znojmo, Pražská 98
Magda Pavelková
Závodní stravování, Vít Ketman
Masař Jiří
SOŠKO s.r.o.
Hana Hudečková
GASTRO SERVIS Křižanovice, s.r.o.
Brixton-gastro, s.r.o.
Peter Majerník
Ing.Peter Obertáš
Emília Hudecová – MILKA
Miroslav Nerada
Jídelna Labužník s.r.o.
Vincent Varček
Iveta Černá
Závodní stravování
Ing.Peter Obertáš
Školní jídelna Šternberk, příspěvková organizace
Přerovská restaurace
Michal Rybka

drh ku mal hj