Informace o ionizujícím záření nebyla na jedné z 32 potravin

Autor: Redakce | Zpravodaj | 21. 1. 2018

Brno 22. ledna (ČTK) – Pouze u jedné z 32 kontrolovaných potravin Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila, že výrobce na obale neuvedl informaci, že potravina byla ošetřena ionizujícím zářením, které zamezuje kontaminaci. Jednalo se o doplněk stravy ženšen, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. SZPI loni udělala speciální kontrolní akci, soustředili se na to, zda výrobci a prodejci informují zákazníky dle evropského i českého práva.

Ke kontrole inspektoři odebrali potraviny, u nichž se očekává ošetření ionizujícím zářením a u nichž se v minulosti objevily problémy. “Šlo zejména o koření, bylinné čaje, instantní polévky obsahující sáček s kořením, sušený česnek, sušené houby a doplňky stravy,” vyjmenoval Kopřiva.

U potravin, které takto byly ošetřené, nebyla informace pouze na obalu výrobku ženšen sibiřský. Jedná se o prášek z kořene a výrobcem je firma z Jablonce nad Nisou Walt International, zemí původu je Čína. S výrobcem ženšenu SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Ošetření potravin a surovin ionizujícím zářením je podle odborných autorit v zájmu ochrany veřejného zdraví, protože může účinně nahradit například použití insekticidu, a zamezuje kontaminaci například u sušených bylin a koření, uvedl Kopřiva. Jedná se o například o snížení počtu patogenních mikroorganismů a hmyzu, omezení kažení či omezení předčasného zrání a klíčení. “V některých členských státech Evropské unie je ale ozařování potravin stále otevřeným tématem a někteří spotřebitelé mají z této technologie obavy. Proto vznikl požadavek na označování ozáření potravin a surovin včetně ozářených složek, aby se spotřebitelé mohli rozhodnout dle svých preferencí,” vysvětlil Kopřiva.

mei sd