Přírodou proti diabetu: Cukr v krvi pomohou snížit houby, dýně nebo gymnéma lesní

Autor: Redakce | Zpravodaj | 10. 10. 2017

Brno, 11. 10. 2017 (Aimil Pharmaceuticals)

Před deseti lety žilo v České republice o 300 tisíc diabetiků méně než dnes. Lidé vznik diabetu často sami nepoznají a ignorují prevenci i prvotní příznaky, kterými jsou například zvýšená žíznivost, únava a časté močení. Oddálit nebo mírnit onemocnění lze zejména zdravou stravou a pohybem. Jako prevence diabetu i jako jeho podpůrná léčba se osvědčili též přírodní pomocníci. Těmi jsou například některé houby, bylinky nebo vybrané druhy zeleniny.

Diabetici by měli sbírat žampiony a jíst houbu šiitake

Hladinu cukru v krvi mohou pomoci snižovat klasické žampiony. Jejich konzumace je vhodná jako prevence, jsou ale skvělou potravinou i pro již diagnostikované diabetiky. Důležité však je používat je zásadně čerstvé nebo sušené, protože v konzervovaném stavu mohou obsahovat mnoho nežádoucích dochucovadel. Méně známá je houba penízovka sametonohá, která napomáhá zlepšovat činnost slinivky. Je vhodná také při redukční dietě, pomáhá bojovat proti civilizačním chorobám a má pozitivní vliv na imunitu. Houževnatec jedlý, známější pod názvem šiitake, je vyhledávaný zejména pro své detoxikační vlastnosti. Kromě toho ale pozitivně ovlivňuje hladinu cukru v krvi a pomáhá snižovat vysoký krevní tlak. Obsahuje velké množství proteinů, zinku, draslíku, vitamíny skupiny B a vysoké množství vitamínu D.

Ajurvédská bylinka pomáhá v boji s cukrovku více než dva tisíce let

Gymnéma lesní je lékařsky významná rostlina, jež má dlouhou historii využití zejména v tradiční indické medicíně, kde se používá více než dva tisíce let. Rostlina, která má podobu liány s drobnými květy, přispívá ke snížení rizika onemocnění cukrovkou, pomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi a rovněž napomáhá snižovat chuť na sladké. Při žvýkání listů gymnémy se dokonce objevuje dočasná necitlivost vůči sladké chuti. „Kromě příznivých účinků na hladinu glykémie byl u extraktu z gymnémy prokázán také pozitivní vliv na krevní tuky. Rostlina má navíc významné antioxidační vlastnosti. Též se ukazuje, že je nápomocná při snižování hmotnosti. Gymnému lesní mohou užívat diabetici současně s antidiabetiky i inzulínem, ale rovněž i prediabetici a lidé s nadváhou,“ vysvětluje lékař Tomáš Sláma ze společnosti Aimil Pharmaceuticals, která nabízí doplněk stravy BGR-34EU obsahující extrakty z gymnémy lesní v kombinaci s dalšími významnými rostlinami.

Dýně je superpotravinou pro diabetiky

Součástí jídelníčku diabetiků by se měla stát nejoblíbenější potravina podzimu – dýně. Jedná se doslova o superpotravinu a vitamínový zázrak z přírody. Dýně obsahuje velké množství beta-karotenu, vitamínů skupiny B i vápník, železo a velké množství draslíku. Pro cukrovkáře je vhodná zejména proto, že obsahuje fruktózu, která je buňkám přístupná i bez inzulínu. Dýně typu hokaido navíc pozitivně ovlivňuje fungování slinivky a dokáže na sebe vázat toxiny.

Chcete-li se diabetu vyhnout, velkou část jídelníčku by měla tvořit také bezškrobová zelenina, jejíž konzumace by u diabetiků měla být samozřejmostí. Mezi tuto zeleninu patří špenát, zelí, mrkev, rajče, okurka, řepa, paprika, květák, zelené fazolky, brokolice a listové saláty. V tomto případě je zlatým pravidlem, že čím barevnější je zelenina na vašem talíři, tím širší rozsah živin, minerálů a vitamínů svému tělu dodáte. Bezškrobová zelenina by měla tvořit jídelníček diabetiků i prediabetiků až z 50 %.

Snížit krevní cukr napomáhá i správná kombinace bylin

V boji s diabetem se osvědčila také kombinace bylin chebule srdčité, pískavice řecké seno, mořeny srdčité, křídloku vakovitého a dřišťálu osinatého. Například mořena srdčitá pomáhá čistit krev, posilovat imunitu a je silným antioxidantem. Pískavice řecké seno zase napomáhá regulovat krevní cukr i cholesterol. „Při boji s cukrovkou může být nápomocná i bylinka chebule srdčitá. Ta je známá pro své působení proti volným radikálům, a především pro své antidiabetické vlastnosti. Pochází z Indie, kde ji znají také pod názvy amrita nebo guduchi. Tradičně se používá v indické medicíně při zvýšené hladině krevního cukru a trávicích potížích,“ objasňuje lékař Tomáš Sláma ze společnosti Aimil Pharmaceuticals, která nabízí doplňky stravy vycházející ze zkušeností a znalostí Ajurvédy. Přírodní přípravek BGR-34EU obsahuje unikátní kombinaci i poměr všech zmíněných bylin, napomáhá tak i při snižování tělesné hmotnosti, což je v případě diabetu a prediabetu žádoucí.

 


Aimil Pharmaceuticals

Aimil Pharmaceuticals India je druhá největší firma na světě vyrábějící ajurvédskou medicínu. Byla založena 30. listopadu 1984 a jejím zakladatelem a předsedou je K. K. Sharma. Jedná se o jednu z předních společností v oblasti ajurvédských bylinných léků a doplňků stravy. Centrála pro Evropu, Aimil Pharmaceuticals EU, vznikla v roce 2016 a sídlí v České republice v Brně. Jejím hlavním úkolem a zaměřením je zabezpečit obchod, marketing a komunikaci v rámci celé Evropy. Aimil Pharmaceuticals EU na evropském trhu nabízí ajurvédské produkty a doplňky stravy. Na český trh momentálně dodávají přírodní doplněk stravy BGR-34EU, který pomáhá regulovat hladinu krevního cukru, a nově také výrobek AmytrolEU, který pomáhá upravovat hladinu cholesterolu v krvi.